Verzakkingsklachten

Bij vrouwen kunnen naast plasklachten en ontlastingsklachten ook verzakkingsklachten optreden. Een verzakking of prolaps betekent dat één of meer organen in het bekken van hun plaats zijn geraakt. En omdat ze onder invloed van de zwaartekracht staan zullen ze vrijwel altijd naar “beneden” zakken, dan heeft u dus een verzakking.

Er liggen drie organen in het kleine bekken. De blaas, de baarmoeder en de endeldarm. Deze kunnen alledrie verzakken.

In de meeste gevallen is de blaas verzakt, al of niet samen met de baarmoeder. Maar ook de darm kan verzakken. Een verzakking kunt u voelen en ook zelf zien. Het voelt als een zwaar gevoel onder in de buik en bij de schede. Anderen hebben het gevoel dat er een bal uit de schede hangt. Als u een spiegel op de grond legt en de schaamlippen wat spreidt kunt u zelf zien of er een bolletje uit de schede hangt. Tijdens hoesten en persen neemt de verzakking toe.

Een verzakking is niet gevaarlijk en hoeft ook vaak geen behandeling. Als er naast een verzakking ook klachten zijn met plassen of ontlasting dan kan het nodig zijn een ring te plaatsen of een operatie te doen.
Vaak zal ook voor- en na een operatie  bekkenfysiotherapie gewenst zijn. Bekkenfysiotherapie om de functie van de bekkenbodem te verbeteren is bij een verzakking belangrijk. Na de operatie leert u hoe u dan op gecoordineerde wijze met uw bekkenbodem omgaat, vooral bij drukverhogende momenten in uw dagelijks leven.
De huisarts zal u eventueel verwijzen naar een urogyn poli bij u in de buurt. Zie `Samenwerking` voor adressen. De bekkenfysiotherapeut kan u ook terug verwijzen naar de huisarts met het advies om een dergelijke poli te consulteren.

Bron: E.J.Messelink,B wijzer no 24