Ontlastingsklachten

  • ongewild ontlastingsverlies
  • obstipatie
  • anale problemen

Ongewild ontlastingsverlies

Dit wordt ook wel incontinentie voor ontlasting genoemd. Het ongewild verlies van ontlasting kan vele vormen aannemen. Het kan zijn dat u een wind niet kunt tegenhouden. Dit kan een eerste teken zijn van een slecht werkende sluitspier of bekkenbodem. Als u regelmatig een poepveeg in uw onderbroek ziet, is dat ook een vorm van verlies. Meestal is dit vocht dat door de endeldarm wordt afgescheiden en geen echte ontlasting. Als deze streep duidelijker zichtbaar is, dan kan het wel echte ontlasting zijn die u verliest. Misschien verliest u alleen als de ontlasting erg dun is, bij diarree. Mogelijk verliest u ontlasting als die gewoon vormvast is.

Ongewild ontlastingsverlies is een grote handicap. Met name het feit dat ontlasting zo’n sterke geur heeft, kan u ernstig belemmeren in allerlei activiteiten. De angst dat anderen merken dat u ontlasting verliest, speelt een grote rol. Zo kan het moeilijk zijn om op bezoek te gaan bij familie en vrienden. Ook bioscoop-  of theaterbezoek is misschien niet meer mogelijk. En wat te denken van een dagje uit of vakantie ?

Voor verlies van ontlasting bestaat speciaal opvangmateriaal. Het is belangrijk dat u hierover deskundig advies krijgt. De meeste apotheken hebben een speciale kamer waar u discreet wordt voorgelicht over incontinentie materiaal. U kunt daarvoor ook telefonisch een afspraak bij uw apotheek maken. Van alle merken zijn er proefpakketten, zodat u het thuis uit kunt proberen.

Nog belangrijker is dat u hulp vraagt bij uw huisarts.

Aanpassing in voeding en verbeteren van toiletgewoontes kunnen de klachten sterk verminderen. Bekkenfysiotherapie is meestal de eerste behandeloptie bij klachten van ongewild ontlastingsverlies. Als dat niet helpt kunt u worden verwezen naar een specialist op het gebied van endeldarm en anale functie.

Obstipatie

Het krijgen van ontlasting is de normaalste zaak van de wereld en daarom staan we er meestal niet bij stil. Normaal gesproken komt de ontlasting één keer per dag, maar 3x per dag of slechts  3x per week is ook normaal. Als de ontlasting minder vaak komt dan spreken we van obstipatie of verstopping. Sommige mensen hebben veel moeite om hun ontlasting kwijt te raken. U zult dan vermoedelijk hard moeten persen om het eruit te krijgen. Het kan ook zijn dat u met uw vingers via de schede de darm moet terugduwen om ontlasting te krijgen. Dit geldt uiteraard alleen voor vrouwen. In het uiterste geval moet u met de vingers de ontlasting uit de darm verwijderen.

Problemen met de ontlasting kan meerder oorzaken hebben. Voor een goede werking van de darm is het belangrijk dat uw voeding voldoende voedingsvezels bevat. Deze vezels zitten o.a. in bruinbrood, groenten en fruit. Daarnaast moeten de bekkenbodemspieren ontspannen om makkelijk ontlasting te krijgen. Als deze spieren niet ontspannen, komt de ontlasting er niet of moeilijk uit. Een mede gevolg kan zijn;  steeds terugkerende aambeien.

Gezonde vezelrijke voeding en voldoende drinken zijn dus van belang naast een normale bekkenbodemfunctie en perstechniek.
Veel mensen zijn  verbaasd als ze te horen krijgen dat hun ontlastingstechniek verkeerd is. Ze doen het immers al jaren zo. Met behulp van bekkenfysiotherapie krijgt u o.a.  die techniek weer opnieuw aangeleerd.

Anale problemen

Er kunnen ook heel vervelende bijkomende klachten ontstaan bij ontlastingsincontinentie en obstipatie.
Anale huidproblemen door de steeds maar etsende werking van ontlasting op de huid. Jeuk is een veel voorkomend probleem. Anus krampen, ’s nachts en/of overdag kunnen veel pijn en hinder geven. Er kunnen ook kleine scheurtjes bij de anus ontstaan die erg lastig helen omdat er toch ontlast moet worden. Het doet pijn om dan te ontlasten en de bekkenbodemspieren spannen aan, terwijl ze juist moeten ontspannen.
Eindeloos zalfjes smeren helpt niet als niet ook gelijktijdig de techniek wordt verbeterd. Het laten staan van bepaalde voeding kan ook helpen om rust in dat gebied te krijgen.