Seksuele klachten bij mannen

Erectiestoornissen

Tijdens seksuele opwinding krijgen mannen een erectie: de penis wordt stijf. Voor een erectie zijn drie dingen nodig; een penis, opwinding en een veilige omgeving. De erectie is het gevolg van ophoping van bloed in de zwellichamen van de penis. Een stijve penis levert een prettig gevoel en is nodig om geslachtsgemeenschap te hebben. Mannen worden regelmatig  wakker met een stijve penis en ook ’s nachts treden spontaan erecties op. De kwaliteit van de erectie wordt vaak afgemeten aan de mogelijkheid om geslachtsgemeenschap te hebben. Als uw penis niet voldoende stijf wordt spreken we van een erectiestoornis. Dezelfde term gebruiken we als de penis wel stijf wordt maar slechts kortdurend. Overigens kunnen mannen wel klaarkomen ook al wordt de penis niet stijf.

Er zijn weinig lichamelijke afwijkingen die problemen met de erectie veroorzaken. De aanwezigheid van een goede ochtend erectie “bewijst ” eigenlijk dat er lichamelijk niets aan de hand is. Het is dan belangrijk dat er onderzoek gedaan wordt naar de psychologische mechanismen die een rol spelen bij het krijgen van een erectie: opwinding en het veilige gevoel
Een erectie kan samen gaan met een probleem rond de opwinding en het veilige gevoel. Een erectiestoornis kan samen gaan met een probleem van de opwinding. Voor een goede erectie is ook de bekkenbodem van belang. Als de bekkenbodemspieren te veel worden aangespannen kan de erectie slechter worden. U kunt dan naar de bekkenfysiotherapeut worden verwezen door huisarts, uroloog of seksuloog om aan ontspanning van de bekkenbodemspieren te werken.

Orgasmestoornissen

Seksuele opwinding zal uiteindelijk vaak leiden tot klaarkomen. Bij mannen gaat dit gepaard met een zaadlozing. Klaarkomen is het gevolg van het prikkelen van de erogene zones. Dit zijn die delen van het lichaam die bij aanraking gevoelens van seksuele opwinding opleveren. Het strelen kan door uzelf of door uw partner gebeuren. Bij mannen is de eikel van de penis vaak een belangrijke plek om opgewonden te raken, bij vrouwen is dat de clitoris of kittelaar. Als u wel opgewonden raakt maar niet kunt klaarkomen dan noemen we dat een orgasmestoornis. Dit kan dus los staan van een slechte erectie of het opgewonden raken.
Voor mannen geldt dat na sommige operaties( bv een verwijdering van de prostaat) het klaarkomen wel lukt maar dat er geen zaadlozing meer plaats vindt. Dit hoeft voor het orgasme geen betekenis te hebben als u hiervan op de hoogte bent.
Een ander probleem bij het orgasme is het te snel klaar komen. Sommige mannen komen na het krijgen van de erectie binnen enkele minuten al klaar. Omdat de erectie na een orgasme minder wordt heeft dat natuurlijk ook effect op het vrijen met de partner. Oefeningen kunnen helpen om het klaar komen uit te stellen.
Verder is het goed zich te realiseren dat er meerdere manieren zijn om te vrijen en om de liefde lichamelijk uit te drukken.

bron: E.J.Messelink,B- wijzer nr 24